Tuesday, July 01, 2008

Pajeri Nenas

Bahan-bahan (Hidangan untuk enam orang)

Bahan A:

1/2 cawan minyak masak Daisy Blend
3 sentimeter halia (kisar halus)
3 ulas bawang merah (kisar halus)
3 ulas bawang putih (kisar halus)
4 sentimeter kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
2 batang serai
1 tangkai daun kari
1/2 cawan udang kering

Bahan B:

5 sudu besar rempah kari daging + 1/2 cawan air
1 sudu besar kerisik
2 cawan santan
1 biji nanas (celur dan potong bentuk separuh bulat)
1 sudu besar garam
2 sudu besar gula pasir

Cara memasak:

1. Panaskan minyak masak di dalam kuali serta tumis bahan A sehingga wangi dan garing.

2. Kemudian masukkan rempah kari daging yang dicampur dengan air dan kerisik. Masak seketika.

3. Masukkan santan dan biar mendidih.

4. Kemudian masukkan nanas, garam dan gula.

5. Biar mendidih dan masak sehingga pekat.

6. Siap untuk dihidang.

Petua: Nanas boleh digantikan dengan terung dan ia tidak perlu dicelur.

0 Comments: